Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Kyr, jordbruk, Finnmark

Tilbakeføring av storfe

Det var ikke bare menneskene som skulle vende tilbake til Finnmark og Nord-Troms da freden kom. Det skulle husdyrene også. Det hadde gått hardt utover bestanden i forbindelse med den brente jords taktikk og tvangsevakueringen. Det var for eksempel svært få storfe igjen i Finnmark og Nord-Troms da freden kom. Det var viktig å tilbakeføre avlsdyktige dyr som kunne sikre nye avkom.

Svestad feriehjem. Foto: Widerøe/MiA-Museene i Akershus

Et eldorado for slitte Finnmarkshusmødre

Da freden inntraff mente samtiden at tvangsevakuerte kvinner trengte et ferieopphold før de reiste hjem og tok fatt på gjenreisningsoppgavene.

10. august 1945 åpnet derfor et feriehjem for tvangsevakuerte husmødre fra Finnmark på Svestad, Nesodden. Hjemmet ble holdt åpent til 6. oktober med midler fra Svenska-Norgeshjälpen. Den tyske okkupasjonsmakten hadde ribbet Svestad for alt inventar etter krigen, men det ble skaffet utstyr fra alle kanter. Menighetenes sentralkomite skaffet ulltepper og flyktningkontoret lånte ut komfyrer, kjøkkenutstyr og service m.m.

Kulturminner i nærmiljøet

Natur- og kulturminner kan brukes i forbindelse med temaer som elevene arbeider med innenfor ulike fag.  Og ikke minst er de en god unnskyldning for å få være ute og bli kjent med historien i nærmiljøet.

Gjenreisningsmuseet har utarbeidet noen enkle PDFer som kan skrives ut og være til hjelp på guiding på turen. guidene tar for seg kultrminnene i korte trekk, mer informasjon om lokale kulturminner kan man finne i Øyfolk og Hammerfest historielags kalendere.

Gammelveien

Sikksakk-veien

Veien til Tyven

Fuglenesodden

Teknisk dinosaur fra gjenreisningstida

Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms i Hammerfest har blitt kontaktet angående et historisk dieselaggregat med en spennende historie.

I 1956 kjøpte Markus Buck det antagelig første dieselaggregatet som forsynte Hammerfest Sykehus med strøm etter andre verdenskrig, til Bergsfjord Elektrisitetsverk.  Kjøpet ble den gang finansiert fra «Krigsskadetrygden for Bygninger». Dette skjedde hele 2 til 3 år før Bergsfjord fikk permanent strøm etter krigen. Slik ble både butikken og fiskebruk til Buck forsynt med strøm, opplyser Bucks nevø Cort Buck Rustad til Gjenreisningsmuseet. Han forteller videre at aggregatet har stått i garasjen siden da, men at det er «så godt som intakt».