Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Foto: NRK Finnmark

"Snublesteiner"

Om snublesteiner i Finnmark på NRK Finnmark  26.3.2018  Isak Meyer Goldmann fra Hammerfest og Phillip Phillipsohn fra Berlevåg skal endelig få sine snublesteiner. Det finnes fra før et minnesmerke for Goldmann på rådhuset i Hammerfest laget av barnebarnet hans Tova Cohen.

Snublesteiner er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig. Snublestein.no viser hvor snublesteiner for deporterte jøder fra Norge er lagt og gir informasjon om hver enkelt person det er lagt stein for.
Nettportalen ble åpnet i november 2015 og oppdateres fortløpende

 

Teknisk dinosaur fra gjenreisningstida

Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms i Hammerfest har blitt kontaktet angående et historisk dieselaggregat med en spennende historie.

I 1956 kjøpte Markus Buck det antagelig første dieselaggregatet som forsynte Hammerfest Sykehus med strøm etter andre verdenskrig, til Bergsfjord Elektrisitetsverk.  Kjøpet ble den gang finansiert fra «Krigsskadetrygden for Bygninger». Dette skjedde hele 2 til 3 år før Bergsfjord fikk permanent strøm etter krigen. Slik ble både butikken og fiskebruk til Buck forsynt med strøm, opplyser Bucks nevø Cort Buck Rustad til Gjenreisningsmuseet. Han forteller videre at aggregatet har stått i garasjen siden da, men at det er «så godt som intakt».

Minneseremoni june 23 2013 -1_600x398

Verdig minnemarkering over Isak Meyer Goldmann

Søndag 23. juni fikk endelig kjøpmannen Isak Meyer Goldmann sin markering i Hammerfest, byen hvor han tilbrakte store deler av sitt voksne liv inntil han i 1942 ble deportert fordi han var Jøde. 1. desember 1942 ble han gasset ihjel.

Han reddet livet til datteren og barnebarnet som kom seg til Palestina i 1939, og det er barnebarnet Tova Rotlevy-Cohen som har laget "Drop of Sorrow" som ble avduket søndag ettermiddag, med Goldmanns etterkommere, deres venner og familie tilstede. Det var en verdig og rørende markering. Alle publiserte bilder i denne artikkelen er tatt av Gerd Hagen. 

isak meyer goldmann

26. november 1942

I dag er det 70 år siden Isak Meyer Goldmann og Phillip Phillipson fra Berlevåg ble deportert fangeskipet "Donau" fra Oslo til Auschwitz (Oświęcim). Da var det en måned siden de ble arrestert.

Kulturminner i nærmiljøet

Natur- og kulturminner kan brukes i forbindelse med temaer som elevene arbeider med innenfor ulike fag.  Og ikke minst er de en god unnskyldning for å få være ute og bli kjent med historien i nærmiljøet.

Gjenreisningsmuseet har utarbeidet noen enkle PDFer som kan skrives ut og være til hjelp på guiding på turen. guidene tar for seg kultrminnene i korte trekk, mer informasjon om lokale kulturminner kan man finne i Øyfolk og Hammerfest historielags kalendere. 

Gammelveien

Sikksakk-veien

Veien til Tyven

Fuglenesodden

isak meyer goldmann

Jøder i Finnmark under 2. verdenskrig

Gjenreisningsmuseet samler informasjon om jøder som levde i Finnmark under 2. verdenskrig.

Den landsomfattende aksjonen mot de norske jødene høsten 1942 førte til at 771 jøder ble deportert til tyske utryddelsesleire. Aksjonen omfattet også jøder i Finnmark.To menn ble deportert fra Finnmark og kom ikke tilbake fra Auschwitz. Dette gjaldt Isak Meyer Goldmann fra Hammerfest og Philip Philipsohn som var bosatt i Berlevåg. Gjenreisningsmuseet er i gang med å samle dokumentasjon vedrørende aksjonen. Vi retter en henvendelse til publikum og understreker at alle opplysninger er av interesse. Vi ønsker både historier om disse menneskenes liv og fortellinger som kan belyse hvordan lokalbefolkningen oppfattet deportasjonene. Bildet viser Isak Meyer Goldmann som åpnet forretning i Hammerfest i 1927 og som ble deportert til Auschwitz under aksjonen mot de norske jødene. Han ble myrdet der natten til 2 desember 1942.