Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
finland 1918

Finland 1918

Forfatter Morten Jentoft (f.1956) er journalist i NRKs utenriksredaksjon.

Den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den. Gjennom norske kilder gir forfatteren et unikt innblikk i et av de blodigste kapitler i nordisk historie, som fant sted fra januar til mai i 1918. I et grusomt oppgjør mellom landsmenn sto nabo ofte mot nabo i en strid mellom konservative og sosialistiske krefter som raskt kom ut av kontroll. Nærmere 37 000 mennesker døde som en følge av konflikten, gjennom krigshandlinger, terror, vilkårlige henrettelser og høy dødelighet i fangeleirene. 

Utenfor Finland var det mange som engasjerte seg, og Norge sendte to «ambulanser» – feltsykehus – fra Røde Kors og fra Norske Kvinners Sanitetsforening. Ingen var forberedt på blodbadet de skulle bli vitne til. Flere av nordmennene som var i Finland, skrev ned det de hadde vært med på, og øyenvitneskildringene bringer leseren tett på begivenhetene.

Den finske borgerkrigen er i dag et nesten ukjent kapittel for mange. I Finland er den fremdeles et både kontroversielt og følelsesladet emne, mens den i Norge skulle få sterk betydning for arbeiderbevegelsen (Gyldendal).

400,- NOK
Berlevåg brenner_250x359

Berlevåg brenner

Brenningen av Berlevåg høsten 1944, sett gjennom øynene til tolvåringen Arvid.

150,- NOK