Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
 • Morten Jentoft foran Lefortovo-fengselet i Moskva, der Frode Berg satt i nesten to år

  Foredrag med Morten Jentoft og Frode Berg - I grenseland

  19. mars kl. 1830 på Gjenreisningsmuseet
  Gjenreisningsmuseet og Hammerfest historielag inviterer til foredrag med Morten Jentoft og Frode Berg .
  I grenseland - Frode Berg og livet på innsiden av norsk etterretning og russiske fengsler. Bildet viser Morten Jentoft foran Lefortovo-fengselet i Moskva, der Frode Berg satt i nesten to år / forsiden av boken
  Etter foredraget avholder historielaget sitt årsmøte som er åpent for alle.
  På grunn av smittevern vil alle registrere seg når de kommer og få tilviste plasser som de beholder under hele arrangementet.
 • The-Darkness-and-Deep-enkeltbilder_003 (2) hjemmeside

  UTSTILLING TERJE ABUSDAL

  "The Darkness and Deep"

  4. februar åpner vi ny utstilling igjen i auditoriet. Vi har invitert fotograf og kunstner Terje Abusdal til å skape en utstilling spesielt for vårt samarbeid.

  Digital åpning: 4 februar 18.30. Klikk på link for å se streaming.

  Visningsperiode: 4. februar til 11. april

  I møtet med Marion Palmers "Bare kirka stod igjen" ble han nysgjerrig på hvordan vår immaterielle kulturarv også led tap i ødeleggelsen av Finnmark. Gjennom research og samtaler våren 2020 utviklet utstillingens tematikk seg. I utstillingen bruker han fotografi, installasjon, teknologi, arkivmaterialer til å utforske spor av sjøsamisk tilstedeværelse og språk i dag.

   

 • Jelefeiring 1944

  Når hjemmet er så fjernt i juletid

  Treet er pyntet. Der er det norskeflagg, små sopp, kuler og lys som skinner. Men det er ingen øyner som lyser, her er det ingen glede. Maten er servert og bordet er pyntet med duk og kvister. Pynten er enkel og serviset er et aluminiumsfat.

  Nå er det tid for hvile og pleddet varmer. Men det er ikke senga hjemme de ligger i. Det er ikke Porsangerfjordens lyder de hører men lyden av reisende som sover utmattet, mennesker som ble tvunget ut av hjemmene sine og som har funnet ly i ei kirke i Trondheim denne julen i 1944.

  Se bilder på https://digitaltmuseum.no/021189244177/nar-hjemmet-er-sa-fjernt-til-jul

   

 • Foto: Gjenreisningsmuseet/O.Kvivesen

  Fuglenesodden friluftsmuseum er nå vinterstengt

  Melkøyhusene er nå vinterstengt, men omvisning kan fortsatt bookes på booking@gjenreisningsmuseet.no i god tid før ønsket tidspunkt.

  Husene åpnes igjen neste sommer. Vi sees der ute :)

  Vil du støtte vårt arbeid med Fuglenesodden friluftsmuseum og Melkøyhusene er du velkommen til å gi et bidrag på Vipps 600493 Fuglenesodden, merk med "1402" 

  Følg podkasten "Om hus og folk" på Spotify eller ITunes fra 17. september og utover høsten. Melkøyahusene vil være med i episoden som kommer 5. november.

   

 • Frigjøringa av Finnmark under 2. verdenskrig, norske soldater, man ser ruiner i bakgrunnen

  Norge er fritt!

  Hvordan erfarte menneskene frigjøringsdagene i mai 1945? Her kan du lese tre gode sitater fra helt forskjellige personer som ser frigjøringen fra hvert sitt ståsted. En voksen kvinne, en oberst, og et barn.