Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
 • Gull eller gråstein

  Velkommen til utstillingen "Gull eller gråstein" og åpning av nytt magasin

  Torsdag 24. januar kl 1200

  Gjenreisningsmuseet har gleden av å invitere til åpning av utstilling og våre nye magasin. Magasinprosjektet hadde sin spede start allerede i 2013. Endelig kan vi vise fram de nye flotte lokalene som skal huse vår felles kulturarv. Vi ønsker å markere at magasinene er ferdig bygd og samtidig går startskuddet for tilbakeflyttingen av alle gjenstander, arkiv og foto som skal få plass i de nye lokalene.

   

   

 • Brenninga av Hammerfest

  Bach og Beetoven i nedbrent by

  Les om Bach og Beetoven i nedbrent by, og andre drypp fra arkivene julen 1944.

  I hvor stor grad fokuserer arkivene på jul og tvangsevakueringen? Ikke mye. Likevel danner små drypp et inntrykk av høytiden den siste krigsvinteren. Det var sparsomt med husrom, gaver og varer, men noen ting gikk sin vante gang på tross av unntakstilstanden som rådet. Finnmark og Nord-Troms var blitt brent og tvangsevakuert.

 • Gjenreisningmuseet2

  Velkommen til Gjenreisningsmuset for Finnmark og Nord-Troms

  Utstillingen vår formidler de dramatiske hendelsene fra 2. verdenskrig, tvangsevakuering, nedbrenning og gjenreisning.

  I 1944 ble Finnmark og Nord-Troms brent av den tyske okkupasjonsmakta og befolkningen ble tvangsevakuert. Etter freden forsøkte norske myndigheter å kontrollere tilbakeflyttinga, men folk trosset forbud og minefare for å reise hjem og starte det tunge gjenreisningsarbeidet.

   

 • Barn i Sør Varanger etter frigjøringa av Finnmark under 2. verdenskrig

  «Se kor tjukk han e blitt!»

  «Æ har økt med fem kilo» ropte ei lykkelig jente ned til moren sin fra kupevinduet da hun ankom Oslo i oktober 1945 og fikk øye på moren som stod på perrongen.

  Jenta var et av 250 finnmarksbarn som hadde blitt tvangsevakuert til Ringebu, Hobøl og Rakkestad og Mjøndalen, og sendt over til Sverige da freden kom. Sverigeoppholdet var et helsefremmende tiltak. På grunn av et magert kosthold under krigen var mange barn blitt for tynne og de skulle opp i vekt. 

 • Digitalt museum

  Telebilder fra Kirkenesområdet

  Vår registrator Turid Letzing jobber med å registrere Gjenreisningsmuseets telesamling gitt av Telemuseet.

  På Digitalt museum kan man søke gjennom foto og bilder av gjenstander i samlingen.

  Her kommer en liten serie med bilder fra Telesamlingen fra Kirkenesområdet https://digitaltmuseum.no/021097964771/telebilder-fra-sor-varanger