Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
 • Juletre (2)

  Et litt annerledes julemarked

  Årets julemarked på museet avlyses i sin tradisjonelle form utfra dagens situasjon med covid-19. Vi ønsker imidlertid å gi et tilbud til de som ønsker å vise fram og selge sine produkter fram mot jul. Vi åpner derfor for at vi kan ha noen få salgsbord her på museet for de som ønsker det i helgene fram mot jul. Ta kontakt på post@gjenreisningsmuseet.no dersom du ønsker å ha salgsbord her på museet en helg før jul. Vi følger myndighetenes råd for smitteverntiltak. Vi håper at julemarkedet vil kunne gjenoppstå i sin tradisjonelle form til neste år.

 • Foto: Gjenreisningsmuseet/O.Kvivesen

  Fuglenesodden friluftsmuseum er nå vinterstengt

  Melkøyhusene er nå vinterstengt, men omvisning kan fortsatt bookes på booking@gjenreisningsmuseet.no i god tid før ønsket tidspunkt.

  Husene åpnes igjen neste sommer. Vi sees der ute :)

  Vil du støtte vårt arbeid med Fuglenesodden friluftsmuseum og Melkøyhusene er du velkommen til å gi et bidrag på Vipps 600493 Fuglenesodden, merk med "1402" 

  Følg podkasten "Om hus og folk" på Spotify eller ITunes fra 17. september og utover høsten. Melkøyahusene vil være med i episoden som kommer 5. november.

   

 • Frigjøringa av Finnmark under 2. verdenskrig, norske soldater, man ser ruiner i bakgrunnen

  Norge er fritt!

  Hvordan erfarte menneskene frigjøringsdagene i mai 1945? Her kan du lese tre gode sitater fra helt forskjellige personer som ser frigjøringen fra hvert sitt ståsted. En voksen kvinne, en oberst, og et barn. 

 • Mobilisering 1940. Sted Sør-Varanger. Foto: Ukjent / Museene for kystkultur og gjenreisning

  Håpet om at denne tilstanden ikke ville vare lenge

  9. april er det 80 år siden Norges befolkning våknet opp til den fatale beskjeden om at Norge var invadert. Dette innledet en mørk del av vår historie, hele fem år skulle det gå før vi var et fritt land igjen. Denne beskjeden førte med seg mobiliseringsordre, og mange kvinner og barn måtte se sine ektefeller og fedre reise ut i krig, usikre om de ville sees igjen.

  Hvilken informasjon var det befolkningen fikk i disse dagene? Les mer om dette her.

 • Sakprosa 7. mars

  Om spioner og evakuering på Gjenreisningsmuseet

  Lørdag 7. mars kl. 13.00-14.30

  Per Kristian Olsen, forfatter av «Jevnet med jorden. Brenningen av Finnmark og Nord-Troms 1944» og Bård Wormdal, forfatter av boka «Spionbasen»  samler et interessert publikum i museumskafeen.