Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
 • The-Darkness-and-Deep-enkeltbilder_003 (2) hjemmeside

  UTSTILLING TERJE ABUSDAL

  "The Darkness and Deep"

  4. februar åpner vi ny utstilling igjen i auditoriet. Vi har invitert fotograf og kunstner Terje Abusdal til å skape en utstilling spesielt for vårt samarbeid.

  Åpning: 4 februar 18.30

  Visningsperiode: 4. februar til 11. april

  I møtet med Marion Palmers "Bare kirka stod igjen" ble han nysgjerrig på hvordan vår immaterielle kulturarv også led tap i ødeleggelsen av Finnmark. Gjennom research og samtaler våren 2020 utviklet utstillingens tematikk seg. I utstillingen bruker han fotografi, installasjon, teknologi, arkivmaterialer til å utforske spor av sjøsamisk tilstedeværelse og språk i dag.

   

 • Jelefeiring 1944

  Når hjemmet er så fjernt i juletid

  Treet er pyntet. Der er det norskeflagg, små sopp, kuler og lys som skinner. Men det er ingen øyner som lyser, her er det ingen glede. Maten er servert og bordet er pyntet med duk og kvister. Pynten er enkel og serviset er et aluminiumsfat.

  Nå er det tid for hvile og pleddet varmer. Men det er ikke senga hjemme de ligger i. Det er ikke Porsangerfjordens lyder de hører men lyden av reisende som sover utmattet, mennesker som ble tvunget ut av hjemmene sine og som har funnet ly i ei kirke i Trondheim denne julen i 1944.

  Se bilder på https://digitaltmuseum.no/021189244177/nar-hjemmet-er-sa-fjernt-til-jul

   

 • Foto: Gjenreisningsmuseet/O.Kvivesen

  Fuglenesodden friluftsmuseum er nå vinterstengt

  Melkøyhusene er nå vinterstengt, men omvisning kan fortsatt bookes på booking@gjenreisningsmuseet.no i god tid før ønsket tidspunkt.

  Husene åpnes igjen neste sommer. Vi sees der ute :)

  Vil du støtte vårt arbeid med Fuglenesodden friluftsmuseum og Melkøyhusene er du velkommen til å gi et bidrag på Vipps 600493 Fuglenesodden, merk med "1402" 

  Følg podkasten "Om hus og folk" på Spotify eller ITunes fra 17. september og utover høsten. Melkøyahusene vil være med i episoden som kommer 5. november.

   

 • Frigjøringa av Finnmark under 2. verdenskrig, norske soldater, man ser ruiner i bakgrunnen

  Norge er fritt!

  Hvordan erfarte menneskene frigjøringsdagene i mai 1945? Her kan du lese tre gode sitater fra helt forskjellige personer som ser frigjøringen fra hvert sitt ståsted. En voksen kvinne, en oberst, og et barn. 

 • Mobilisering 1940. Sted Sør-Varanger. Foto: Ukjent / Museene for kystkultur og gjenreisning

  Håpet om at denne tilstanden ikke ville vare lenge

  9. april er det 80 år siden Norges befolkning våknet opp til den fatale beskjeden om at Norge var invadert. Dette innledet en mørk del av vår historie, hele fem år skulle det gå før vi var et fritt land igjen. Denne beskjeden førte med seg mobiliseringsordre, og mange kvinner og barn måtte se sine ektefeller og fedre reise ut i krig, usikre om de ville sees igjen.

  Hvilken informasjon var det befolkningen fikk i disse dagene? Les mer om dette her.