Utgiver: Nordkapp Kommune

Utgitt i 1985  |  80 sider

Dette festskrivet består av bilder, artikler og fortellinger fra gammel tid med temaet Honningsvåg kirke. Heftet ble først utgitt i 1985 i forbindelse med 100-års-jubileet for byggingen av kirken i Honningsvåg.

 

Utdrag fra artikkelen ”Kirken den er et gammelt hus” – Nordkapp kommunes kirkehistorie (Einar Richter-Hanssen)

Honningsvåg kirke er i år 100 år, en anseelig alder i en kommune som i 1944 ble ribbet for omtrent alt som var av faste minner om vår historie. Da de aller første vendte tilbake til Magerøya, sto det ellers igjen på øya et par hus og en hytte. Men i Honningsvåg hadde både kirken og gravkapellet klart seg gjennom brenningen. Det er mulig at dette er den tyske øverstkommanderende, Hebsackers, fortjeneste. Han opptrådte etter sigende ganske korrekt ovenfor lokalbefolkningen. Men kirkens historie går adskillelig lenger tilbake i tid enn 100 år, og den kan derfor være på sin plass å ta med noen ord om Honningsvåg kirkes forgjengere.

Honningsvåg kirke er den fjerde kjente hovedkirke i Nordkapp (tidligere Kjelvik) prestegjeld. I tillegg var også Tunes eget prestegjeld i en forholdsvis kort periode rundt 1600. Og begge hovedkirkene hadde flere annekskirker under seg. (…)