Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
 • Barn i Sør Varanger etter frigjøringa av Finnmark under 2. verdenskrig

  «Se kor tjukk han e blitt!»

  «Æ har økt med fem kilo» ropte ei lykkelig jente ned til moren sin fra kupevinduet da hun ankom Oslo i oktober 1945 og fikk øye på moren som stod på perrongen.

  Jenta var et av 250 finnmarksbarn som hadde blitt tvangsevakuert til Ringebu, Hobøl og Rakkestad og Mjøndalen, og sendt over til Sverige da freden kom. Sverigeoppholdet var et helsefremmende tiltak. På grunn av et magert kosthold under krigen var mange barn blitt for tynne og de skulle opp i vekt. 

 • Foto Nadja Voorham_400x225

  Som om livet ditt var knyttet til mitt / Nadja Voorham

  Åpning: Torsdag 8 November kl. 13.30-15.00

  Portrettene i "Som om livet ditt var knyttet til mitt" er av fire mennesker som har flyktet hjemlandet til Norge på grunn av krig og tre som levde gjennom tvangsevakueringen av Finnmark. De snakker om å leve og overleve; om deres reiser, sorger, gleder og umuligheten til å glemme; de reflekterer over å være barn og å glemme å være barn.

 • Digitalt museum

  Telebilder fra Kirkenesområdet

  Vår registrator Turid Letzing jobber med å registrere Gjenreisningsmuseets telesamling gitt av Telemuseet.

  På Digitalt museum kan man søke gjennom foto og bilder av gjenstander i samlingen.

  Her kommer en liten serie med bilder fra Telesamlingen fra Kirkenesområdet https://digitaltmuseum.no/021097964771/telebilder-fra-sor-varanger

 • Foto: NRK Finnmark

  "Snublesteiner"

  Om snublesteiner i Finnmark på NRK Finnmark  26.3.2018  Isak Meyer Goldmann fra Hammerfest og Phillip Phillipsohn fra Berlevåg skal endelig få sine snublesteiner. Det finnes fra før et minnesmerke for Goldmann på rådhuset i Hammerfest laget av barnebarnet hans Tova Cohen.

  Snublesteiner er minnesmerker over ofrene for nazismen under andre verdenskrig. Snublestein.no viser hvor snublesteiner for deporterte jøder fra Norge er lagt og gir informasjon om hver enkelt person det er lagt stein for.
  Nettportalen ble åpnet i november 2015 og oppdateres fortløpende

   

 • Gjenreisningmuseet2

  Velkommen til Gjenreisningsmuset for Finnmark og Nord-Troms

  Utstillingen vår formidler de dramatiske hendelsene fra 2. verdenskrig, tvangsevakuering, nedbrenning og gjenreisning.

  I 1944 ble Finnmark og Nord-Troms brent av den tyske okkupasjonsmakta og befolkningen ble tvangsevakuert. Etter freden forsøkte norske myndigheter å kontrollere tilbakeflyttinga, men folk trosset forbud og minefare for å reise hjem og starte det tunge gjenreisningsarbeidet.