Kart over partisanløypa i Løkvika

P1050120.jpg Partisanhytta

Her jobbes det med å merke stien opp til partisankløfta.                Den rekonstruerte partisanhytta, Loe hytta i Løkvika

I Løkvika, cirka 20 km sørøst for Berlevåg, ligger det en rekonstruert hytte bygd av gammel skipsplank og rekved. Under krigen flyttet to familier til den opprinnelige hytta, og bodde der da Løkvika ble utgangspunkt for motstandsvirksomhet. Varangerhalvøya var sentral for den russiske etterretningstjenesten som gjorde bruk av både norske og russiske agenter.

Den prisbelønte dokumentarfilmen "En grå filt med broderade blommor" er laget av regissøren Gunilla Bresky. Filmen forteller historien om Dagny Loe fra Berlevåg og hennes dramatiske opplevelser under 2. verdenskrig. På grunn av bombing i Berlevåg flyttet Dagny og hennes mann Osvald ut til familiens laksehytte i Løkvika. Der ble de involvert i motstandsbevegelse. Hytta lå nær ei kløft i fjellet hvor partisanere drev spionasje på tyske konvoier, og sendte meldinger til Murmansk. Partisanvirksomheten i Berlevåg ble avslørt og både Dagny og Osvald ble arresterte. Osvald ble dømt til døden og henrettet i Kirkenes sammen med seks andre motstandsfolk fra Berlevåg. Dagny ble dømt til 15 års fengsel og sendt til Tyskland. For å overleve i fangenskapet broderte hun en grå filt. Filmen blir vist med jevne mellomrom på museet, men kan også kjøpes i museumsbutikken vår.